ASIGURARE MEDICALĂ ÎN OLANDA

Asigurarea medicală de bază este obligatorie pentru toți oamenii care locuiesc sau lucrează în Olanda. Ce este inclus în această asigurare de bază este stabilit de către guvernul olandez. În afară de asigurarea de bază există și asigurări suplimentare. Asigurătorii de sănătate sunt cei care determină ce este inclus în aceste asigurări.

ASIGURAREA MEDICALĂ DE BAZĂ

Asigurarea de bază acoperă îngrijirea standard de la, de exemplu, un medic generalist, spital sau farmacie. Un exces se aplică pentru majoritatea îngrijirii din pachetul de bază. Se pot aplica și contribuții personale.

Principalele caracteristici ale asigurării medicale de bază sunt:

  • Asigurarea medicală de bază este obligatorie pentru toți oamenii care locuiesc sau lucrează în Olanda, inclusiv pentru copii
  • Pachetul de bază și costul acestuia este același pentru toată lumea indiferent de vârstă sau sănătate
  • Guvernul stabilește anual ce conține asigurarea de bază, iar conținutul acesteia se poate schimba anual
  • Guvernul stabilește și valoarea riscului propriu și a indemnizație de sănătate
  • Riscul propriu nu se aplică anumitor tratamente cum ar fi îngrijirea medicului generalist sau îngrijirea obstetricală
  • Asigurătorii de sănătate sunt obligați să ofere asigurarea de bază oricui, neavând voie să refuze pe nimeni pe nici un motiv
Picture of a doctor

CÂND SE PLĂTEȘTE RISCUL PROPRIU?

ÎN CE SITUAȚII NU SE APLICĂ RISCUL PROPRIU?

Riscul propriu se plătește începând de la vârsta de 18 ani, atunci când utilizezi îngrijirea din pachetul de bază. Valoarea riscului propriu este determinată anual de guvernul olandei. In 2023 acesta este stabilit la €385. Acest lucru înseamnă că primii €385 îi plătești singur/ă în cazul în care costurile de asistență medicală nu sunt asigurate.

Spre exemplu, dacă ai nevoie de o operație care costă €1000, tu vei plăti €385 iar asigurarea va plăti €615. Cei €385 se plătesc doar o dată pe an deci dacă după operația de €1000 ai nevoie de încă o operație care constă încă €1000, această sumă va fi plătită de asigurare.

  • Îngrijirea medicului de familie (inclusiv serviciul GP în afara orelor de program)
  • Îngrijirea obstetricală și îngrijirea maternității
  • Testul prenatal non-invaziv (NIPT) și ecografia de 20 de săptămâni
  • Anumite îngrijiri pentru o serie de boli cronice (diabet zaharat tip 2, BPOC și CVR)
  • Asistenta medicala raională
  • Controale ulterioare pentru donarea de organe
  • Costuri de deplasare pentru donarea de organe
  • Intervenție combinată în stilul de viață (un program pentru persoanele supraponderale sau obeze)

ASIGURARE SUPLIMENTARĂ VOLUNTARĂ

Costurile care nu sunt acoperite de asigurarea medicală de bază pot fi asigurate voluntar. Aceste asigurări nu sunt obligatorii iar conținutul lor nu este stabilit de guvern. Asigurătorii de sănătate stabilesc condițiile și rambursările. Aceștia au dreptul să refuze asigurarea anumitor persoane, spre exemplu din cauza unei boli care necesită mai multă îngrijire.

Asigurările suplimentare pot fi asigurări pentru dentist, fizioterapie, medicină alternativă sau lentile și ochelari de vedere. Pentru aceste asigurări nu există risc propriu obligatoriu. Ele acoperă anumite costuri iar restul costurilor trebuie plătite din buzunarul propriu. Asigurările suplimentare pot fi încheiate la alt asigurător decât cel al asigurării de bază. Costul asigurărilor suplimentare diferă în funcție de pachetul ales cât și de asigurătorii de sănătate selectat.

CÂND ȘI UNDE POT ÎNCHEIA O ASIGURARE MEDICALĂ?

După ce te-ai înscris la o primărie în Olanda ai 4 luni la dispoziție să închei o asigurare de sănătate. Fiindcă asigurarea de sănătate este obligatorie în Olanda, o vei plăti din data în care te-ai înscris la primărie (chiar dacă închei o asigurare abia în a 3-a sau a 4-a lună). Spre exemplu dacă te înregistrezi la primărie pe 1 februarie și închei o asigurare pe 1 aprilie, data intrării în vigoare a asigurării va fi 1 februarie. Vei primi o factură retroactivă pentru luna februarie și martie.

Poți încheia o asigurare medicală la orice companie de asigurări. Aici poți vedea o listă cu companiile de asigurări în Olanda iar pe acest site le poți compara pe baza prețului și ce este inclus în acest preț. Dacă vrei noi te putem înscrie la compania Zorg en Zekerheid.

Picture of a dentist
Health insurance Zorg en Zekerheid

CONCLUZIE

Toți oamenii care locuiesc sau lucrează în Olanda trebuie să aibă o asigurare medicală de bază, inclusiv copiii. Asigurarea trebuie încheiată după înregistrarea la primărie la una din companiile de asigurări din Olanda sau poți opta ca Eastmen să te înscrie la Zorg en Zekerheid. Dacă vrei să fi asigurate pentru costuri adiționale cum ar fi costurile dentistului trebuie să închei o asigurare de sănătate suplimentară.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă în Olanda, poți aplica pentru una dintre pozițiile noastre disponibile.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland