SINTERKLAAS, CRĂCIUNUL ȘI REVELIONUL ÎN OLANDA

Dacă lucrezi în Olanda temporar poate că de sărbători te întorci acasă pentru a-ți petrece sărbătorile de iarnă cu familia și cei dragi. Mâncarea tradițională, muzica și petrecerea românească, obiceiurile și tradițiile cu care am crescut de mici ne fac pe mulți dintre noi să ne dorim să mergem acasă de sărbători. Dacă totuși rămâi de sărbători în Olanda poate că este interesant să știi cum petrec olandezii sărbătorile de iarnă și cum este vremea în Olanda.

VREMEA ÎN OLANDA IARNA

În Olanda, numărul zilelor de zăpadă s-a redus drastic în treizeci de ani. În perioada 1961/1990, o medie de 33 de zile de zăpadă au căzut în toată țara într-o iarnă olandeză. În perioada 1991/2020, au fost doar 20 de zile de zăpadă iar in 2021 doar 15. Dacă vrei să-ți petreci sărbătorile de iarnă cu zăpadă, Olanda nu este țara potrivită. Mulți olandezi ‘caută’ zăpada în alte țări, schiatul fiind foarte popular printre aceștia. Anual merg un milion de olandezi la schiat, 60-65% dintre ei preferând Austria.

O altă activitate preferată de olandezi este schiatul, preferabil afară, pe gheață naturală. Pe fiecare an, mulți olandezi speră să înghețe bine afară ca să poată fi organizat un tur de aproape 200 de kilometri pe gheață naturală care trece prin 11 orașe (Elfstedentoch în olandeză). Gheața trebuie să aibă o grosime de minim 15 centimetri peste tot. Din această cauză acest tur a fost organizat doar de 15 ori pană acum, primul fiind în 1909. Chiar și fără acest tur mulți olandezi de toate vârstele își iau patinele în picioare și ies la schiat.

Ice skating in the Netherlands

SINTERKLAAS

Pepernoten en chocolade letters

Sărbătorile de iarnă sunt deschise cu Sinterklaas, o sărbătoare anuală sărbătorită pe 5 decembrie. Sinterklaas sosește în Olanda în prima sâmbătă după 11 noiembrie. Din aceea zi, copiii pot să-și pună ghetele pentru Sinterklaas care la aduce cadouri. Pe 5 decembrie de ‘pakjesavond’, Sinterklaas vizitează copiii și le aduce cadouri. Și adulții pot primi cadouri, de obicei anomin, după ce au tras la sorți cui trebuie să-i cumpere cadou. Tradiția este să scrii o poezie amuzantă care va caracteriza persoana care primește cadoul și/sau să ambalezi cadoul ‘surprise’ într-un mod mai special. Spre exemplu, un iubitor de fotbal își poate primi cadoul într-o minge de fotbal făcută din carton. Trebuie deci să ai un pic de creativitate și îndemânare.

De pakjesavond se cântă cântece specifice și se mănâncă multe dulciuri cum ar fi pepernoten (facute din făină de secară cu miere și anason), figurine de ciocolată, marțipan, bezele și multe alte dulcegării.

CRĂCIUNUL ÎN OLANDA

Crăciunul se sărbătorește pe 25 și 26 decembrie, ca prima și a doua zi de Crăciun. De obicei se sărbătorește cu familia, cu multă mâncare și cadouri. La micul dejun de Crăciun, olandezii servesc Kerststol (un fel de pâine cu pastă de migdale și stafide) și turban (o prăjitură rotundă), fursecuri sau ciocolată în formă de coroane de Crăciun și pentru copii bastoanele roșii și albe, Moș Crăciun de ciocolată sau o casă de turtă dulce.

La cină se mănâncă de obicei curcan, mușchi de porc, rulada și smocuri de cartofi sau gourmet, unde îți poți alege propriile legume și carne pe care le prăjești cu o tigaie mică la masă.

Gourmetten
Adventskalender

De Crăciun și în prejma Crăciunului se bea lapte de ciocolată cu frișcă sau vin fiert. Mai ales daca ești afară, la una din multele piețe de Crăciun și vrei să te încălzești un pic. La aceste piețe se vând articole de Crăciun, sunt tarabe cu mâncare și orașul este împodobit cu luminițe.

De la 1 decembrie poți deschide zilnic un calendar de advent. Timp de 24 de zile, se deschide un compartiment al unei cutii de carton care are cadouri cum ar fi ciocolată, produse de înfrumusețare, ceaiuri sau bere specială, în funcție de tema aleasă atunci când s-a cumpărat cadoul.

REVELIONUL ÎN OLANDA

Olandezii numesc Anul Nou, vechi și nou (oud en nieuw în Olandeză). Cea mai faimoasă gustare de revelion este…gogoașa. Încă din noiembrie găsești în fiecare oraș cel puțin o tarabă care vinde gogoși, chifle cu mere și rulouri cu mere.

Seara de Anul Nou se petrece de obicei cu familia și/sau prietenii, se ciocnește cu șampanie la ora 00:00 și se dă cu petarde și artificii.

În fiecare an, mulți olandezi urmăresc conferința de Revelion din 31 decembrie. În această reprezentație de teatru, anul este amuzat de un cunoscut artist de cabaret. Pe 1 ianuarie, mulți oameni fac o baie în mare sau într-un lac pentru a sărbători Anul Nou. Acest lucru este organizat în sute de locuri, cea mai populară fiind marea la Scheveningen.

Beach at Scheveningen
Fireworks in Amsterdam

CONCLUZIE

Olandezii au diferite obiceiuri și tradiții pentru a petrece sărbătorile și iarna. Preferate sunt mâncarea bună și dulciurile specifice, patinajul, piețele de Crăciun și gogoșile. Sinterklaas, Crăciunul și Revelionul se petrec cu familia și prietenii iar anul nou este întâmpinat cu artificii, șampanie și o baie rece.

Vrei să locuiești în Olanda și să sărbătorești sărbătorile de iarnă în mod olandez?

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland