AMENZI ÎN TRAFIC ÎN OLANDA: EVITAREA NEPLĂCERILOR PE DRUMURILE OLANDEZE

Olanda este cunoscută pentru infrastructura sa bine organizată și pentru importanța acordată respectării regulilor de circulație. Cu toate acestea, în timpul călătoriilor rutiere, fiecare șofer poate face mici greșeli, care pot duce la primirea unei amenzi în trafic. În acest blog, ne vom concentra pe tipurile de amenzi pe care le poți primi în Olanda și cum poți evita aceste situații neplăcute. Vom explora și procesul de verificare și plată a amenzilor online pentru o experiență mai convenabilă.

TIPURI DE AMENZI ÎN TRAFIC ÎN OLANDA ȘI SUMELE IMPLICATE

Depășirea limitei de viteză: Una dintre cele mai frecvente amenzi în trafic este depășirea vitezei legale. Pentru abateri minore (de exemplu, o depășire cu câtiva km/h), amenda poate fi de aproximativ 50-100 de euro. Cu toate acestea, pentru încălcări mai grave, precum depășirea cu mai mult de 30 km/h, amenda poate ajunge la 400-500 de euro sau chiar mai mult. De asemenea, depășirea vitezei cu o valoare ridicată poate atrage sancțiuni suplimentare, cum ar fi suspendarea temporară a permisului de conducere.

Sistemul Traiect controle (Trajectcontrole) este un alt mecanism utilizat în Olanda pentru a monitoriza și a controla viteza în zonele sensibile din punct de vedere al siguranței rutiere. Acest sistem constă într-o rețea de camere de control de viteză montate pe autostrăzi sau drumuri naționale. Camerele înregistrează viteza vehiculelor pe o distanță mai lungă, și nu doar la un singur punct, permițând astfel identificarea șoferilor care depășesc limitele de viteză pe traseul întreg.

Trajectcontrole

Parcarea neregulamentară: În Olanda, regulile de parcare sunt stricte, iar parcarea în locuri interzise poate fi sancționată cu amenzi de aproximativ 90-100 de euro sau mai mult, în funcție de gravitatea încălcării. Dacă mașina ta blochează traficul sau este oprită în zone rezidențiale unde este interzisă staționarea, sancțiunile pot fi mai mari.

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului: Ignorarea semaforului și trecerea pe culoarea roșie este o încălcare gravă și periculoasă. Amenzile pentru acest tip de abatere pot fi de aproximativ 200 de euro sau mai mult, iar în anumite cazuri, conducătorul auto poate fi supus și altor sancțiuni legale.

Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului: A vorbi la telefon fără hands-free sau a trimite mesaje în timpul condusului este interzis în Olanda. Amenzile pentru această încălcare pot fi de aproximativ 230 de euro sau mai mult.

Autoritățile olandeze au implementat camere de monitorizare specializate care pot detecta șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Aceste camere sunt concepute să identifice utilizarea telefonului mobil prin intermediul algoritmilor de recunoaștere a obiectelor și a comportamentului șoferului.

Nerespectarea regulilor pentru bicicliști: În Olanda, bicicliștii au propriile reguli și trebuie să li se acorde prioritate în anumite situații. Aceste situații includ intersecții cu marcaje speciale pentru bicicliști, piste de biciclete separate și trasee dedicate, treceri de pietoni cu piste pentru bicicliști și intrarea în rotonde. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi de aproximativ 55-100 de euro, în funcție de gravitatea încălcării.

CUM SĂ EVIȚI AMENZI ÎN TRAFIC ÎN OLANDA

Traffic signs

Pentru a evita amenzi în trafic în Olanda, este important să respecți regulile de circulație și să fii atent la semnalele rutiere. Iată câteva sfaturi pentru a rămâne în siguranță și pentru a evita posibile sancțiuni:

 • Respectă limitele de viteză și adaptează-ți viteza la condițiile de trafic și vreme. Descarcă aplicația Flitsmeister pentru informații în timp real despre limitele de viteză, trafic, radare fixe, mobile și controale de viteză ale poliției.
 • Asigură-te că parchezi mașina în zone permise și că respecți marcajele rutiere pentru parcarea corectă.
 • Oprește-te la semafor când semnalizează roșu și acordă întotdeauna prioritate bicicliștilor și pietonilor.
 • Folosește telefonul mobil doar cu hands-free sau oprește mașina într-un loc sigur dacă trebuie să vorbești la telefon.
 • Informează-te în prealabil cu privire la regulile de circulație specifice Olandei și respectă-le cu strictețe.

CUM SĂ VERIFICI AMENZI ÎN TRAFIC ONLINE ÎN OLANDA

Dacă ai făcut o greșeală și te-ai ales cu o amendă în trafic în Olanda, este important să verifici cu regularitate dacă ai primit vreo amendă. Procedura de verificare este simplă și poate fi realizată online.

 • Accesează site-ul oficial al Poliției Rutiere din Olanda (Politie.nl) sau al Autorității Naționale pentru Circulație Rutieră (RDW.nl).
 • Caută secțiunea dedicată verificării amenzilor în trafic sau introdu direct „Verificare amenzi circulație Olanda” în bara de căutare.
 • Completează datele cerute, cum ar fi numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul de dosar al amenzi.

Dacă există vreo amendă asociată vehiculului tău, acesta va fi afișată pe ecran.

CUM SĂ PLĂTEȘTI AMENZI ÎN TRAFIC ÎN OLANDA PRIN INTERMEDIUL CJIB

Dacă ai primit o amendă în trafic în Olanda, procesul de plată este simplificat și convenabil, datorită platformei Centrului Național de Sancțiuni Rutiere (Centraal Justitieel Incassobureau – CJIB). CJIB este organul responsabil cu gestionarea și colectarea sancțiunilor rutiere în Olanda. Pentru a efectua plata amenzii, urmează acești pași:

 • Accesează site-ul CJIB: Pentru a începe procesul de plată, accesează site-ul oficial al CJIB la adresa: https://www.cjib.nl/
 • Caută opțiunea de plată: Pe pagina principală a site-ului, vei găsi o secțiune dedicată plăților. Aceasta poate fi denumită „Plată online” sau „Plătește o amendă”.
 • Identifică informațiile necesare: Înainte de a continua, asigură-te că ai la îndemână informațiile necesare pentru a efectua plata. Veți avea nevoie de numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul de dosar al amenzi.
 • Autentifică-te cu DigID: Pentru a avea acces la serviciul de plată online, vei fi solicitat să te autentifici cu DigID. DigID-ul este un sistem de autentificare electronică utilizat în Olanda pentru a proteja datele personale și a garanta că doar persoanele autorizate au acces la serviciile guvernamentale online.
 • Completează detaliile pentru plată: După autentificare, vei fi redirecționat către formularul de plată. Introdu informațiile solicitate, cum ar fi numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul de dosar al amenzi.
 • Alege metoda de plată: CJIB oferă mai multe opțiuni de plată, cum ar fi cardul bancar sau alte metode de plată online. Alege metoda de plată preferată și asigură-te că ai suficient fond pentru a efectua plata. Vei primi o confirmare că plata a fost efectuată cu succes.
Este important să reții că termenele de plată sunt stricte, așadar asigură-te că efectuezi plata înainte de data scadentă specificată pe scrisoarea de amendă. În caz contrar, s-ar putea să fie aplicate sancțiuni suplimentare, cum ar fi majorarea sumei amenzii.
DigiD
Traffic fines

CONCLUZIE

În concluzie, în Olanda, respectarea regulilor de circulație este esențială pentru a evita amenzi în trafic și pentru a contribui la siguranța rutieră. Printre cele mai frecvente amenzi se numără depășirea limitelor de viteză, parcarea neregulamentară, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului și nerespectarea regulilor pentru bicicliști.

Pentru a verifica și plăti amenzile, șoferii pot folosi platforma CJIB, care oferă o modalitate simplă și convenabilă de a efectua plăți online. În timpul călătoriilor rutiere, este important să fim responsabili și să respectăm legile de circulație pentru a ne bucura de o experiență sigură și fără neplăceri în traficul din Olanda.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland