CARE ESTE MINIMUL DE ANI LUCRAȚI PENTRU PENSIE AOW ÎN OLANDA?

Olanda este o destinație populară pentru străini datorită calității ridicate a vieții, politicilor sociale progresiste și sistemului excelent de îngrijire medicală. Unul dintre avantajele de a trăi și lucra în Olanda este disponibilitatea pensiei AOW, o pensie de stat ce oferă un venit de bază persoanelor care au atins vârsta de pensionare. În această postare, vom discuta despre cât timp trebuie să lucreze un expat în Olanda pentru a fi eligibil pentru pensia AOW și cât este pensia.

ELIGIBILITATEA PENTRU PENSIA AOW

Pentru a fi eligibil pentru pensia AOW, un expat trebuie să fi locuit sau lucrat în Olanda pentru un anumit număr de ani. Numărul de ani necesari depinde de vârsta expatului. Dacă un expat a atins vârsta de 66 de ani și 4 luni (din 2023), este eligibil pentru pensia AOW dacă a locuit sau a lucrat în Olanda cel puțin un an. Dacă un expat are mai puțin de 66 de ani și 4 luni, numărul de ani necesari crește.

Pentru expații care au atins vârsta de 50 de ani sau mai mult, cerința minimă este de 10 ani. Acest lucru înseamnă că trebuie să fi locuit sau lucrat în Olanda timp de cel puțin 10 ani pentru a se califica pentru pensia AOW.

Pentru expații care au mai puțin de 50 de ani, cerința este un pic mai strictă. Pentru a se califica pentru pensia AOW, trebuie să fi locuit sau lucrat în Olanda timp de cel puțin 50% din perioada dintre vârsta de 15 ani și vârsta la care ajung la vârsta de pensionare AOW.

Este important de menționat că există câteva excepții de la aceste cerințe. De exemplu, dacă un expat are un partener eligibil pentru pensia AOW, ar putea fi eligibil pentru o pensie parțială chiar dacă nu îndeplinește cerințele minime pe cont propriu. De asemenea, există circumstanțe în care un expat ar putea să ia în considerare perioadele petrecute în afara Olandei pentru eligibilitatea lor pentru pensia AOW.

A picture of Amsterdam canals

CÂT ESTE PENSIA AOW?

Începând cu 2023, pensia AOW maximă pentru o singură persoană este de 1.267,08 € pe lună, în timp ce pensia maximă pentru un cuplu este de 1.719,37 € pe lună. Aceste sume pot fi ajustate în fiecare an în funcție de modificările costului de trai.

Este important de menționat că pensia AOW este o sursă de venituri de bază și poate să nu fie suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile unui expat în timpul pensionării. Prin urmare, se recomandă ca expații să economisească pentru pensia lor și prin alte mijloace, cum ar fi un plan de pensii private sau investiții.

CONCLUZIE

În concluzie, pensia AOW reprezintă o plasă de siguranță crucială pentru pensionare pentru expații care trăiesc și lucrează în Olanda, cu numărul minim de ani necesari pentru a se califica variație în funcție de vârstă și circumstanțele individuale. Cei peste 50 de ani trebuie să aibă un minimum de 10 ani de rezidență sau de muncă în Olanda, în timp ce cei sub 50 de ani trebuie să aibă cel puțin 50% din perioada de rezidență sau muncă între vârsta de 15 ani și vârsta la care devin eligibili pentru pensie.

În prezent, suma pensiei AOW este de 1.236,05 € pe lună pentru persoanele singure și de 842,31 € pe lună pentru cei căsătoriți sau care au un partener înregistrat. Prin urmare, este o considerație importantă pentru oricine planifică să se pensioneze în Olanda.

Two old couples laughing together

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland