CREȘTEREA SALARIULUI ÎN OLANDA ÎN 2023 CONFORM ACM

CREȘTEREA SALARIULUI

ÎN OLANDA ÎN 2023 CONFORM ACM

În 2023, a avut loc o creștere remarcabilă a salariilor în Olanda, posibilă datorită Acordului Colectiv al Muncii (ACM). În acest blog, vom discuta de ce această creștere a salariului este importantă și cum schimbă lucrurile pentru persoanele care lucrează aici, fie că sunt din Olanda sau din altă țară. Haideți să descoperim mai mult aruncând o privire mai atentă la ce înseamnă acești bani în plus pentru oamenii care lucrează în sectorul metalurgic și tehnic și pentru cei care mențin lucrurile în mișcare în domeniul transporturilor. Vom vedea cum această creștere salarială a făcut o diferență reală în viața lor și în economie în ansamblu.

ÎNȚELEGEREA ACORDULUI COLECTIV

Înainte de a intra în detalii cu privire la creșterea salariului, să luăm o clipă pentru a înțelege ce este Acordul Colectiv al Muncii (ACM). În Olanda, ACM-ul este un acord legal obligatoriu negociat între organizațiile angajatorilor și sindicate. Acesta stabilește termenii și condițiile de angajare pentru lucrători în diverse sectoare, inclusiv salarii, ore de lucru, drepturi la concediu și alte beneficii.

ACM-ul este o parte integrantă a pieței muncii din Olanda și joacă un rol important în asigurarea condițiilor de angajare corecte și competitive. Cu toate acestea, ACM-ul nu este același pentru toată lumea. Poate varia între diferite sectoare și industrii, precum și între companii specifice din acele sectoare. Acest lucru înseamnă că diferite sectoare și companii pot avea propriile lor ACM-uri unice, adaptate la nevoile și circumstanțele lor specifice. Prin urmare, dacă ai o întrebare despre salarii, ore de lucru sau alte beneficii, trebuie să verifici ACM-ul care se aplică la compania pentru care lucrezi.

People sitting at the table
Inflation sign

CREȘTEREA SALARIULUI ÎN 2023

În 2023, Olanda a înregistrat o notabilă creștere a salariilor în diverse sectoare, cu accent pe sectoarele metalurgice și tehnice și industria transporturilor. Creșterea salarială a fost implementată pentru a aborda mai multi factori cheie:

  1. Inflație: În anii precedenți, Olanda, la fel ca multe alte țări, s-a confruntat cu presiuni inflaționiste. Creșterea salarială a avut ca scop ajutarea lucrătorilor să țină pasul cu costurile de trai în creștere, asigurând menținerea puterii lor de cumpărare.

  2. Scăderea numărului de forță de muncă: Sectoarele metalurgice și tehnice, în special, se confruntau cu o lipsă de lucrători calificați. Oferirea unor salarii competitive era considerată o strategie pentru a atrage și reține talentul în aceste industrii.

SECTOARELE METALURGICE ȘI TEHNICE

În sectoarele metalurgice și tehnice, creșterea salariului în 2023 s-a tradus printr-o creștere anuală medie a salariului de aproximativ 3,5% pentru lucrătorii acoperiți de ACM. De exemplu, salariul anual mediu al unui sudor calificat în aceste sectoare a crescut de la 40.000 de euro în 2022 la aproximativ 41.400 de euro în 2023. Această creștere salarială a fost bine primită de către lucrătorii olandezi, deoarece le-a îmbunătățit stabilitatea financiară și i-a ajutat să compenseze costurile mai ridicate ale traiului.

Creșterea salariului în sectoarele metalurgice și tehnice a avut consecințe semnificative și pentru lucrătorii străini, care constituie o parte semnificativă a forței de muncă din aceste industrii.

Mulți lucrători străini vin în Olanda în căutarea unor oportunități de muncă mai bune, iar salariile competitive fac din țara aceasta o destinație atractivă.

Cu toate acestea, creșterea salariului a implicat și provocări pentru unii lucrători străini. Cei care erau deja stabiliți în Olanda s-au aflat într-o poziție favorabilă, deoarece veniturile lor s-au îmbunătățit. Cu toate acestea, cei care au sosit recent ar fi putut întâmpina așteptări mai ridicate privind salariile și o competiție ridicată pentru locuri de muncă în aceste sectoare.

SECTORUL DE TRANSPORT

Sectorul de transport, care include companii de logistică și de transport rutier, a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a salariilor în 2023. Creșterea salarială medie în acest sector a fost de aproximativ 3,2%, cu șoferii de camioane și lucrătorii din domeniul logistică beneficiind de această creștere salarială. De exemplu, salariul anual mediu al unui șofer de camion pe distanțe lungi a crescut de la 38.000 de euro în 2022 la aproximativ 39.200 de euro în 2023.

Lucrătorii străini din sectorul transporturilor au fost, de asemenea, afectați de creșterea salariilor. Deoarece cererea pentru servicii de transport a rămas ridicată, lucrătorii străini au continuat să găsească oportunități de angajare în Olanda. Creșterea salariilor a fost văzută ca o dezvoltare pozitivă pentru acești lucrători, oferindu-le remunerații competitive.

A yellow truck on the road
Man grinding metal

CONCLUZIE

Creșterea salariului din Olanda în 2023, guvernată de ACM a avut implicații semnificative pentru sectoarele metalurgice și tehnice și pentru industria transporturilor. Lucrătorii olandezi din aceste sectoare au experimentat îmbunătățiri ale veniturilor și standardelor de viață, ajutându-i să facă față provocărilor inflației și lipsei de forță de muncă.

Lucrătorii străini, deși au beneficiat, s-au confruntat și cu unele provocări, deoarece competiția pentru locurile de muncă a crescut în Olanda. În ansamblu, creșterea salariului a subliniat importanța ACM-urilor în menținerea condițiilor corecte de angajare și a competitivității pe piața muncii din Olanda.

Cu salarii competitive și medii de lucru primitoare în sectoare precum cel metalurgic, tehnic și de transport, este momentul ideal să ni te alături. Accesează pagina noastră de posturi vacante și descoperă oportunități incredibile care te așteaptă. Următoarea ta aventură începe aici!

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland