DECLARAȚIA FISCALĂ ȘI RECUPERAREA TAXELOR ÎN OLANDA

Dacă ești expat și locuiești în Olanda, este posibil să fie necesar să depui o declarație fiscală la biroul fiscal (Belastingdienst în olandeză). Aceasta poate părea o sarcină descurajatoare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu sistemul fiscal olandez. Cu toate acestea, cu puțină pregătire și ghidare, poți depune cu succes declarația ta fiscală pentru recuperarea taxelor și te poți asigura că ești în conformitate cu legile fiscale olandeze. Iată un ghid pas cu pas pentru depunerea declarației fiscale pentru recuperarea taxelor în Olanda în calitate de expat.

1. DETERMINĂ DACĂ TREBUIE SĂ DEPUI DECLARAȚIA FISCALĂ

Nu toți expații sunt obligați să depună o declarație fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda. Dacă obții venituri în Olanda, în general, ești obligat să depui o declarație fiscală. Cu toate acestea, dacă primești venituri doar din surse străine (cum ar fi un salariu de la un angajator din țara ta de origine), este posibil să nu ai nevoie să depui o declarație fiscală olandeză pentru recuperarea taxelor. Este important să verifici cu Belastingdienst sau să consulți un consultant fiscal sau un contabil pentru a determina obligațiile fiscale specifice ale tale.

Income tax
Filling taxes

2. DETERMINĂ DACĂ TREBUIE SĂ DEPUI DECLARAȚIA FISCALĂ

Înainte de a începe să completezi declarația ta fiscală pentru recuperarea taxelor, va trebui să aduni toate documentele necesare. Acestea includ:

 • Statele de plată anuale (jaaropgaaf), care rezumă veniturile tale și impozitele reținute de către angajatorul(tori) tău în Olanda.
 • Orice alte state de plată sau documente fiscale pe care le-ai primit din surse din afara Olandei (cum ar fi de la un angajator străin sau de la o proprietate închiriată).
 • Detalii cu privire la orice deduceri sau credite la care ai putea fi eligibil, cum ar fi dobânzile la ipoteca sau cheltuielile de îngrijire a copiilor.

3. COMPLETEAZĂ FORMULARUL DE DECLARAȚIE FISCALĂ

Formularul de declarație fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda este disponibil online pe site-ul Belastingdienst. Poți să îl completezi online sau să descarci un formular tipărit pentru a-l completa manual. Dacă preferi să completezi formularul online, va trebui să ai un cont DigiD. Dacă nu ai încă un cont DigiD, poți să aplici pentru unul pe site-ul DigiD.

Dacă nu ești vorbești olandeză, poți să folosești ghidul în limba engleză al Belastingdienst-ului care te va ajuta să completezi formularul. Alternativ, poți să consulți un consultant fiscal sau un contabil care te poate ajuta să completezi formularul corect.

Poți găsii formularul pentru declarația fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda pe site-ul Belastingdienst-ului.

Iată pașii pentru a găsi online formularul de declarație fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda:

 1. Accesează site-ul Belastingdienst: www.belastingdienst.nl
 2. Apasă pe „Inloggen voor Mijn Belastingdienst” din colțul din dreapta sus.
 3. Conectează-te la contul tău folosind detaliile tale de conectare DigiD.
 4. Odată ce ești conectat, apasă pe „Aangifte inkomstenbelasting doen”, care se află sub „Mijn gegevens” pe partea stângă a ecranului.
 5. Acest lucru te va duce la formularul online de declarație fiscală pentru recuperarea taxelor, unde poți completa și trimite declarația ta fiscală.

Dacă ai nevoie de asistență cu formularul online de declarație fiscală, poți contacta linia de asistență a Belastingdienst-ului pentru suport.

Deși metoda preferată pentru depunerea declarațiilor fiscale în Olanda este online, este încă posibil să îți depui declarația fiscală manual pe hârtie.

Belastingdienst-ul furnizează formularul de declarație fiscală doar în limba olandeză. Cu toate acestea, ei oferă un ghid în limba engleză pentru a te ajuta să completezi formularul dacă nu vorbești olandeza. Poți găsi ghidul pe site-ul lor urmând acești pași:

 1. Accesează site-ul Belastingdienst: www.belastingdienst.nl
 2. Dă clic pe „Formulare și broșuri” în meniul de sus.
 3. Sub secțiunea „Declarația fiscală”, dă clic pe „Completarea declarației fiscale în Olanda – un ghid pentru cei care nu vorbesc olandeză”.
 4. Ghidul se va deschide ca un fișier PDF și îl poți salva sau imprima după nevoie.

Ghidul oferă instrucțiuni pas cu pas pentru completarea formularului de declarație fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda și explicații ale termenilor și conceptelor comune. Cu toate că poate necesita un pic de efort suplimentar pentru a completa un formular în limba olandeză cu ajutorul ghidului, ar trebui să fie posibil să îți completezi declarația fiscală pentru recuperarea taxelor cu precizie și la timp.

Este important de menționat că depunerea declarației fiscale de recuperare a taxelor în Olanda pe hârtie poate dura mai mult pentru a fi procesată și pentru a primi un răspuns decât depunerea online. În plus, nu vei primi o confirmare automată a primirii, așa cum ai primi în cazul unei depuneri online, deci este o idee bună să păstrezi o copie a formularului completat și a documentației trimise.

4. TRIMITE DECLARAȚIA FISCALĂ DE RECUPERARE A TAXELOR ÎN OLANDA

După ce ai completat declarația fiscală pentru recuperarea taxelor în Olanda, o poți trimite la Belastingdienst. Dacă îți depui declarația online, vei primi o confirmare automată de primire de la Belastingdienst.

Dacă îți depui declarația fiscală pentru recuperarea taxelor pe hărtie, nu vei primi o confirmare automată de primire, dar poți presupune că Belastingdiens-ul a primit declarația ta dacă ai trimis-o înainte de termenul limită (1 mai).

Tax time

5. AȘTEAPTĂ UN RĂSPUNS

După ce ai depus declarația ta fiscală pentru recuperarea taxelor va trebui să aștepți un răspuns de la Belastingdienst. Acest lucru poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de complexitatea declarației și de volumul de lucru al autorităților fiscale.

Dacă ai depus declarația fiscală pentru recuperarea taxelor online, vei primi o confirmare automată de primire din partea Belastingdiens-ului în câteva zile de la depunerea declarației. Această confirmare va confirma că declarația ta a fost primită și este în curs de procesare. După aceea, te poți aștepta să primești o evaluare provizorie a obligațiilor fiscale după câteva săptămâni sau după câteva luni.

Dacă ai depus declarația fiscală pentru recuperarea taxelor manual pe hârtie, nu vei primi o confirmare automată de primire, dar poți presupune că Belastingdienst-ul a primit declarația ta dacă ai trimis-o înainte de termenul limită. În acest caz, poate dura mai mult până când vei primi un răspuns, deoarece declarațiile pe hârtie pot fi procesate mai greu.

Dacă Belastingdienst-ul are întrebări sau preocupări referitoare la declarația ta de impozit, te pot contacta pentru informații suplimentare sau clarificări. După ce declarația ta va fi procesată complet, vei primi o evaluare finală a obligațiilor fiscale, care va indica dacă datorezi impozite suplimentare sau ai dreptul la o restituire.

Tax

CONCLUZIE

Depunerea unei declarații fiscale pentru recuperarea taxelor în Olanda în calitate de expat poate părea intimidantă la început, dar cu puțină pregătire și îndrumare, nu trebuie să fie un proces stresant. Este important să determini dacă trebuie să depui o declarație fiscală în funcție de circumstanțele tale specifice, inclusiv sursa veniturilor și statutul tău de rezidență. După ce ai determinat că trebuie să depui o declarație, poți să aduni documentele necesare și să le depui fie online, fie pe hârtie.

Un consultant fiscal sau un contabil poate fi deosebit de util dacă nu ești familiarizat cu legile și reglementările fiscale olandeze. Aceștia te pot ghida și te pot ajuta să identifici orice deduceri sau credite la care poți fi eligibil, economisind în cele din urmă bani și asigurându-te că respecți legile fiscale olandeze.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland