SCHIMBĂRI LEGALE PENTRU LUCRĂTORII TEMPORARI ÎN OLANDA ÎN 2024

În 2024, Olanda a implementat modificări semnificative cu impact major asupra persoanelor angajate în activități cu durată scurtă, concentrându-se în special asupra lucrătorilor temporari (‘uitzendkrachten’ în olandeză). Aceste schimbări au ca scop stabilirea unui mediu de muncă mai echitabil și de susținere pentru cei implicați în roluri temporare. De asemenea, au fost introduse ajustări care afectează întreaga populație, nu doar lucrătorii temporari. Să explorăm în detaliu fiecare dintre aceste modificări și să înțelegem cum influențează lucrătorii temporari în întreaga țară.

ACTUALIZĂRI FISCALE

În 2024, guvernul olandez schimbă din nou modul în care impozitează diferite tipuri de venituri, precum cele obținute din muncă sau economii.

Pentru banii pe care îi obții din munca ta (Categorie 1), ei ajustează impozitele astfel:

  • Câștiguri până la €75.518 pe an, vor fi impozitate la o rată de 36,97%.
  • Dar dacă venitul tău este mai mare de €75.518 euro pe an, partea suplimentară se va impozita la o rată mai mare, și anume 49,5%.

Guvernul a decis să nu majoreze în mod semnificativ plafonul superior al impozitului pe măsură ce costul vieții crește, astfel încât mai multe persoane cu venituri mai mari vor intra în această categorie superioară de impozitare, generând astfel venituri suplimentare pentru guvern. De asemenea, în 2024, suma minimă pe care trebuie să o câștigi înainte de a începe să plătești asigurarea națională va crește la €38.098 de euro, comparativ cu €37.149 de euro în 2023.

Illustration of tax categories
Minimum wage increase on sign

SALARIUL MINIM PE ORĂ

Începând cu 1 ianuarie 2024, se produc schimbări în privința modului în care oamenii sunt plătiți în Olanda. În loc să primească un salariu lunar, săptămânal sau zilnic, Olanda trece la plata unei sume minime pentru fiecare oră lucrată.

Așadar, dacă ai un loc de muncă, angajatorul tău trebuie să îți plătească cel puțin €13,27 pentru fiecare oră lucrată. Acest lucru are scopul de a face lucrurile mai echitabile. Înainte, dacă cineva lucra 36 de ore pe săptămână, primea aceeași plată (€1.995 de euro) ca și cineva care lucra 40 de ore. Acum se poate asigura o remunerație corectă pentru toată lumea.

DEDUCERE FISCALĂ MAI MARE PENTRU KILOMETRI PARCURȘI

Începând cu 1 ianuarie 2024, există modificări în ceea ce privește economiile fiscale posibile în timpul călătoriilor în Olanda. Valoarea maximă pe care o poți deduce fără a plăti impozite crește de la €0,21 la €0,23 pentru fiecare kilometru parcurs. Acest aspect înseamnă că poți beneficia de mai multe economii la impozite, deoarece poți deduce o parte mai semnificativă din cheltuielile tale de călătorie. Cu toate acestea, acest lucru nu implică obligativitatea ca angajatorul să plătească €0,23 pe km. Suma poate rămâne €0,21 pe km sau chiar mai mică.

Angajatorii pot alege să ofere mai mult de €0,23 pentru fiecare kilometru, dar în cazul în care fac acest lucru, suma suplimentară este considerată un bonus adăugat la pachetul salarial general al angajatului. Este ca și cum ai primi un beneficiu suplimentar. Nu sunt obligați să plătească €0,23 pe kilometru.

COSTURI DE ASIGURARE

Începând cu 1 ianuarie 2024, există modificări în ceea ce privește economiile fiscale posibile în timpul călătoriilor în Olanda. Valoarea maximă pe care o poți deduce fără a plăti impozite crește de la €0,21 la €0,23 pentru fiecare kilometru parcurs. Acest aspect înseamnă că poți beneficia de mai multe economii la impozite, deoarece poți deduce o parte mai semnificativă din cheltuielile tale de călătorie. Cu toate acestea, acest lucru nu implică obligativitatea ca angajatorul să plătească €0,23 pe km. Suma poate rămâne €0,21 pe km sau chiar mai mică.

Angajatorii pot alege să ofere mai mult de €0,23 pentru fiecare kilometru, dar în cazul în care fac acest lucru, suma suplimentară este considerată un bonus adăugat la pachetul salarial general al angajatului. Este ca și cum ai primi un beneficiu suplimentar. Nu sunt obligați să plătească €0,23 pe kilometru.

În 2024, costul asigurării de sănătate în Olanda va crește ușor. Companiile mari, cele pe care le utilizează mulți oameni, vor majora prețurile pentru polițele lor de bază cu aproximativ €8 pe lună. Cu toate acestea, ceea ce contează este că deducerea personală (‘eigen risico’) – suma pe care o plătești înainte ca asigurarea să intre în vigoare – va rămâne neschimbată, la €385. Dacă ești asigurat prin Eastmen, nu trebuie să plătești deducerea personală.

Această schimbare ar putea influența suma de bani disponibilă pentru alte cheltuieli. Este o idee bună ca fiecare persoană să ia în considerare asigurarea de sănătate și planurile financiare în contextul acestei modificări.

VÂRSTA DE PENSIE DE LA STAT

Începând cu 2024, au fost implementate câteva modificări în Olanda cu privire la momentul în care oamenii pot ieși la pensie. Vârsta la care primești banii de pensie, denumită vârsta de pensionare, se modifică de la 66 de ani și 10 luni la 67 de ani. Aceasta va rămâne la 67 de ani până în 2027. Apoi, în 2028, va crește puțin mai mult, la 67 de ani și trei luni.

Dacă te-ai născut după 1 ianuarie 1958, în 2024, va trebui să aștepți până la cea de-a 67-a aniversare pentru a-ți primi pensia. Este ca și cum regulile ar fi ajustate puțin. Această modificare are în vedere principiile de echitate și adaptarea la cerințele actuale. Implică necesitatea de a reflecta asupra planurilor noastre pentru momentul în care ne retragem din activitatea profesională și asupra modului în care gestionăm finanțele. Doar un aspect de luat în considerare în contextul schimbărilor minore.

Picture of a wooden doll as an old man

ALOCARE PENTRU ÎNGRIJIREA COPILULUI

Two little girls playing

Guvernul olandez planifică să ofere un sprijin sporit părinților care lucrează și au copii în centrele de îngrijire înregistrate din Olanda. În primă fază, au anunțat că vor majora suma maximă pe care o vor plăti pentru fiecare oră de îngrijire la €9,65 euro pentru îngrijirea zilnică, €8,30 euro pentru îngrijirea după școală și €7,24 euro pentru îngrijirea copiilor furnizată de o bonă.

Apoi, au avut o altă idee de a oferi chiar mai mult sprijin, stabilind sumele la €10,25 euro, €9,12 euro și €7,53 euro pe oră. Senatul, o ramură a guvernului, a aprobat acest plan. Ei doresc să se asigure că sprijinul se potrivește cu costurile reale. Părinții au primit primele tarife până la sfârșitul lunii decembrie, dar sprijinul suplimentar va începe odată ce Senatul îl aprobă.

Iată situația: În cazul în care costurile pentru îngrijirea copilului sunt mai mari decât suma plătită de guvern, va trebui să suporți diferența. Însă, în cazul în care costurile sunt mai mici, guvernul va acoperi doar tariful orar perceput.

SCHIMBĂRI ÎN RÂNDUL CONSUMATORILOR

În 2024, există câteva schimbări care afectează toată lumea în Olanda:

  • Plafonul de preț pentru energie din 2023, care a adus beneficii consumatorilor, se va încheia la 1 ianuarie, determinând o creștere estimată de aproximativ €13 pe lună în facturile de electricitate și gaze.

  • Va fi implementată o „taxă de limonadă” care va majora costul băuturilor nealcoolice precum băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și laptele de ovăz, cu o creștere estimată de €0,17 pe litru pentru laptele de ovăz. Taxa pe apa minerală va fi eliminată pentru a încuraja consumul de apă.

  • Se vor aplica taxe mai ridicate pentru alcool și țigări, astfel încât o cutie de bere va deveni cu aproximativ €0,27 mai scumpă, o sticlă de vin va costa în jur de €0,07 în plus, iar un pachet de țigări va ajunge la aproximativ €11,10 euro începând din aprilie 2024, împreună cu un pachet de tutun de 50 de grame la aproximativ €24,62 euro.

  • Începând cu 1 ianuarie 2024, magazinele vor putea vinde doar e-țigări cu arome de tutun, în încercarea de a descuraja utilizarea țigărilor electronice cu arome dulci sau fructate, în special printre copii și tineri.

  • Taxa pentru zboruri va crește la €28,58 euro în 2024 față de €26,43 euro în 2023, ceea ce va face tarifele aeriene de patru ori mai scumpe decât în 2022.
2024

CONCLUZIE

În 2024, Olanda se confruntă cu schimbări semnificative care influențează diverse aspecte, având impact atât asupra persoanelor obișnuite, cât și asupra afacerilor. De la modificări ale nivelului salariilor la gestionarea cheltuielilor de călătorie și ajustări în asigurările de sănătate și impozitele pentru anumite bunuri, este o gamă largă de schimbări de care trebuie să ținem cont.

Guvernul acordă o atenție deosebită menținerii sănătății populației, așa cum se reflectă în inițiative precum „taxa de limonadă” și interzicerea țigărilor electronice cu arome. Aceste schimbări înseamnă că atât indivizii, cât și întreprinderile, vor trebui să fie atenți și să se adapteze la noile modalități de funcționare în anul următor.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland