SISTEMUL DE PENSII ÎN OLANDA

Olanda are un sistem de pensii bine stabilit, care oferă siguranță financiară cetățenilor săi în anii de pensie. Sistemul de pensii din Olanda este împărțit în trei piloni, fiecare pilon având propria său scop și funcție. Primul pilon este pensia de stat, al doilea pilon este pensia ocupațională, iar al treilea pilon este pensia privată.

Acum, să explorăm mai detaliat care este sistemul de pensii în Olanda și cum funcționează.

PENSIA DE STAT (AOW)

Pensia de stat, cunoscută și sub numele de Algemene Ouderdomswet (AOW), este primul pilon al sistemului de pensii din Olanda. AOW este o pensie de bază, care este oferită tuturor cetățenilor și rezidenților olandezi care au atins vârsta de pensionare de stat de 66 de ani și 4 luni (din 2023). AOW este finanțată printr-un sistem de plată la cerere, ceea ce înseamnă că lucrătorii actuali plătesc pensiile pentru pensionarii actuali.

Suma pensiei AOW pe care o primește un pensionar depinde de numărul de ani petrecuți în Olanda. Dacă un pensionar a locuit în Olanda întreaga viață, va primi pensia AOW integrală. Dacă un pensionar a locuit în Olanda pentru o perioadă mai scurtă, va primi o parte proporțională din pensia AOW integrală.

Pension
Pension

PENSIA OCUPAȚIONALĂ

Al doilea pilon al sistemului de pensii din Olanda este pensia ocupațională. Pensia ocupațională este o pensie suplimentară, care este oferită de angajatori angajaților lor. Pensia ocupațională este reglementată prin acorduri colective de muncă (CAOs) între angajatori și organizațiile angajaților, sau prin fonduri de pensii industriale. Pensia ocupațională este finanțată atât de angajatori, cât și de angajați, contribuțiile fiind retrase din salariile angajaților.

Suma pensiei ocupaționale pe care o primește un pensionar depinde de salariul lor și de numărul de ani în care au lucrat pentru angajatorul lor. Pensia ocupațională oferă de obicei un venit de pensie mai mare decât pensia AOW, și este de asemenea ajustată pentru inflație.

PENSIA PRIVATĂ

Al treilea pilon a sistemului de pensii din Olanda este pensia privată. Pensia privată este o pensie voluntară pe care indivizii o pot obține singuri. Pensia privată poate fi fie o pensie individuală, fie o pensie de grup. O pensie individuală este o pensie obținută de un individ, în timp ce o pensie de grup este o pensie obținută de un grup de persoane, de exemplu, angajații unei companii.

Pensia privată este finanțată din propriile contribuții ale individului, iar suma de pensie privată pe care o primește un pensionar depinde de suma contribuțiilor pe care le-a făcut și de randamentele investițiilor din acele contribuții.

Pension
Old people blowing bubbles

CONCLUZIE

Sistemul de pensii din Olanda este un sistem bine stabilit care oferă securitate financiară cetățenilor săi în anii de pensie. Sistemul este împărțit în trei piloni, fiecare cu propriul său scop și funcție. Pensia de stat (AOW) oferă o pensie de bază tuturor cetățenilor și rezidenților olandezi care au atins vârsta de pensionare. Pensia ocupațională este o pensie suplimentară oferită de angajatori angajaților lor, iar pensia privată este o pensie voluntară pe care indivizii o pot obține singuri.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland