SPORTURI CU MOTOR ÎN OLANDA

Poate că sporturile cu motor nu sunt primul lucru care îți vine în minte când vezi steagul olandez, dar sunt cu siguranță una dintre caracteristicile Olandei. Competiția de adrenalină merge mână în mână cu natura pasională a olandezilor, așa că nu este un secret că sportul cu motor este destul de popular printre ei. Are o istorie lungă și bogată, cu mulți piloți talentați și echipe de succes din Olanda.

Pasionații de curse au auzit probabil deja de celebrii piloți olandezi Max Verstappen și de tatăl său Jos Verstappen, sau de legendarul circuit Zandvoort, dar în acest articol vom acoperi și câteva fapte mai puțin cunoscute, dar la fel de interesante despre sportul cu motor din Olanda.

ORIGINILE SPORTURILOR CU MOTOR, CIRCUIT ZANDVOORT ȘI MARELE PREMIU OLANDEZ

În ultimele 8 decenii consecutive, Olanda a avut cel puțin un pilot activ care a concurat în Formula 1. Da, în ultimele 8 decenii întregi!

Este o opinie larg răspândită printre fanii sporturilor cu motor că Formula 1 este competiția de vârf. Primul Campionat Mondial oficial de Formula 1 a avut loc în 1950, iar Olanda l-a găzduit pentru prima dată în 1955 pe legendarul circuit Zandvoort.

Această pistă este unul dintre circuitele clasice nu numai ale sportului cu motor olandez, ci și întreaga Formula 1. A fost folosită pentru curse încă din anii 1930 de către localnicii care căutau fiorul adrenalinei și provocărilor pe străzile acestui oraș de coastă de la vest de Amsterdam.

Până în prezent, circuitul a găzduit 32 de curse în istoria Formulei 1 și a fost scena unor curse uimitoare ale unor simboluri precum Graham Hill, Jackie Stewart și Jack Brabham.

Din păcate, acest circuit a fost martorul multor accidente care au dus la o oprire de 36 de ani. De atunci, pista a suferit multe modificări, iar siguranța a fost îmbunătățită enorm. Odată cu creșterea recentă a popularității în Olanda, Zandvoort face parte din nou din calendarul Formula 1 până în 2025.

Cu toate acestea, Marele Premiu al Olandei este un eveniment care reunește oameni din toată țara și fanii lui dau tonul pentru întregul weekend de curse. Îți poți imagina doar cum este atunci când până și Toto Wolff, directorul echipei Mercedes AMG Formula 1, a afirmat într-un interviu: „Ați stabilit un punct de referință pentru implicarea fanilor pentru toți promotorii Grand Prix-ului de pe tot globul”.

Dutch F1 fans

ARMATA PORTOCALIE

Pentru olandezii, sportul cu motor este mai mult decât curse – este un eveniment istoric și un festival pentru toate generațiile. „Oranje Army” (armata portocalie în engleză), așa cum le place să se numească, este unul dintre cele mai înverșunate grupuri de fani din lumea sporturilor cu motor. Poți ghici că portocaliul este culoarea națională a Olandei. Îl poartă simbolic la toate evenimentele sportive și datorită cântărilor lor pasionate și vocale sunt numiți „armata portocalie”.

Baza lor de fani numără zeci de mii de suporteri loiali la fiecare Grand Prix al Olandei și sunt cunoscuți că creează o atmosferă de petrecere. Fanii olandezi sunt cunoscuți și pentru creativitatea lor atunci când vine vorba de a-și susține șoferii preferați. Au dedicat chiar și o melodie șoferului lor preferat, Max Verstappen, numindu-o „Super Max”.

ȚARA LEGENDARILOR SPORTURILOR CU MOTOR

Creșterea recentă a lui Max Verstappen a contribuit la creșterea popularității sportului în Olanda. „Mad Max”, „Super Max”, „Flying Dutchman” sunt doar câteva dintre poreclele pe care fanii i le-au dat de-a lungul anilor. Sub îndrumarea tatălui său, la vârsta de 17 ani, a devenit cel mai tânăr pilot care s-a alăturat vreodată competiției de Formula 1.

Cunoscut pentru condusul său impecabil și neînfricat, el depășește mereu limitele pe pistă și nu se teme de conflict, nici măcar în afara grilei. Chiar dacă a dat dovadă de mai mult caracter la începuturile sale, a parcurs un drum lung de atunci și maturitatea lui crește cu fiecare sezon. Cele 2 titluri consecutive ale sale oferă o dovadă solidă pentru asta.

Pe lângă el, mai sunt mulți alți șoferi care merită menționați. Unul dintre ei este cu siguranță tatăl său, Jos Verstappen. A concurat în Formula 1 din 1994 până în 2003 și a concurat roată la roată cu unele dintre cele mai notabile nume ale sportului cu motor, cum ar fi, printre alții, Michael Schumacher, Damon Hill și Mika Häkkinen.

În prezent, pe lângă Max există mai mulți piloți care participă la curse de mașini de Formula 1, Formula E sau Indy: Nyck de Vries, Robin Frijns și Rinus Veekay.

Olanda a adus, de asemenea, multe nume grozave care au făcut sportul cu motor interesant de urmărit, iar unele demne de remarcat sunt: ​​Jan Lammers, Christijan Albers și Gijs Van Lennep (a câștigat 24h LeMans de două ori).

Dacă ai crezut că sporturile cu motor sunt doar pentru bărbați, te-ai înșelat pentru că există câteva femei care concurează profesional atât în ​​cursele cu mașini, cât și în alte forme de sport cu motor. Beitske Visser, Indy Dontje, Shirley van der Lof și Milou Mets sunt câteva dintre ele, de exemplu.

MOTOGP ȘI SPORTURI CU MOTOR OLANDEZE: ICONICUL TT CIRCUIT DIN ASSEN ȘI DISTRIBUȚIILE ASCUȚITE

Dacă Formula 1 este considerată apogeul sporturilor de curse, atunci cursele de superbike sunt cu siguranță cele care necesită cel mai mult curaj din lumea curselor. MotoGP este al doilea cel mai popular tip de sport cu motor din Olanda. Popularitatea sportului poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv istoria lungă a țării în domeniul sportului cu motor, succesul piloților olandezi în acest sport și prezența Circuitului TT din Assen.

Renumit pentru aspectul său rapid și fluid, cu un amestec de viraje de mare viteză și secțiuni tehnice, Circuitul TT din Assen este unul dintre cele mai emblematice și provocatoare circuite din calendarul MotoGP. Din această cauză, mulți îl citează ca fiind preferatul lor. De asemenea, această pistă are o istorie lungă și bogată, găzduind TT-ul olandez din 1925. Acest lucru o face și una dintre cele mai vechi piste din calendarul MotoGP. Dacă ești un fan al MotoGP, participarea la TT-ul olandez este un eveniment obligatoriu. Cu istoria sa bogată și circuitul provocator, nu este de mirare că Circuitul TT din Assen este cunoscut drept „Catedrala” curselor de motociclete.

motoGP rider

ALTE EVENIMENTE DE SPORTURI CU MOTOR RENOME ÎN OLANDA

Olanda este destul de versatilă când vine vorba de sporturile cu motor. Dacă vrei ceva diferit, mai există și alte evenimente interesante în afara celor menționate mai sus. Fie că ești un fan al sporturilor cu motor sau doar cauți adrenalină pură, cu siguranță te vei bucura să vizitezi aceste competiții atipice de sport cu motor.

  • Gamma Racing Day: Gamma Racing Day este un eveniment de sport cu motor care are loc pe circuitul TT în Assen. Evenimentul include o varietate de categorii de curse, inclusiv mașini de turism, mașini sport și motociclete. Include, de asemenea, demonstrații cu mașini de curse istorice și alte vehicule speciale.
  • ADAC GT Masters Zandvoort: ADAC GT Masters Zandvoort este o cursă de mașini sport care are loc pe circuitul din Zandvoort. Evenimentul face parte din campionatul ADAC GT Masters și prezintă unele dintre cele mai puternice și avansate mașini sport din lume.
  • Pinksterraces: The Pinksterraces este un eveniment de sport cu motor care are loc la Circuit Park din Zandvoort în weekendul de vacanță de Rusalii. Evenimentul include o varietate de categorii de curse, inclusiv mașini de turism, mașini GT și prototipuri. Pinksterraces are loc anual din 1949 și este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase evenimente de sport cu motor din Olanda.
Vintage F1 car

CONCLUZIE

Cultura sportului cu motor este strâns legată de identitatea culturală olandeză, iar pasiunea lor pentru sport depășește cursele. Țara are mulți șoferi de curse de succes și cel mai faimos circuit din Zandvoort a fost martor la mai mult de câteva curse maiestuoase de-a lungul deceniilor de curse.

Pentru olandezii, evenimentele de sport cu motor sunt mai mult decât atât. Este momentul în care toată lumea se îmbracă în aceeași culoare și se alătură hoardei vesele portocalii. Pentru cei care caută ceva puțin diferit, există întotdeauna o oportunitate de a explora alte tipuri de evenimente sportive cu motor în Olanda. Una peste alta, dacă îți plac cursele și sporturile cu motor în general, Olanda este cu siguranță țara potrivită pentru tine.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland