TRANSPORTUL PUBLIC ÎN OLANDA & CARDUL OV-CHIPKAART

Olanda este cunoscută pentru sistemul ei de transport public foarte eficient și ușor de folosit, ceea ce este benefic pentru cei care sunt noi în Olanda. Acest ghid îți va oferi informații despre folosirea transportului public în Olanda și îți va explica ce înseamnă OV-chipkaart și cum să-l utilizezi.

CE ESTE CARDUL

OV-CHIPKAART?

Un card OV-chipkaart este o card fără contact folosit pentru diverse forme de transport public în Olanda. Acesta funcționează ca un bilet pe care călătorii îl pot folosi pentru a călători cu trenurile, autobuzele, tramvaiele și metroul în toată țara. Termenul „OV” înseamnă „Openbaar Vervoer,” ceea ce se traduce în engleză ca „Transport public.”

Sistemul OV-chipkaart permite pasagerilor să facă check-in și check-out la modul lor de transport ales prin apropierea cardului de un cititor de carduri. Tariful pentru călătorie este dedus automat din soldul cardului. Acest sistem facilitează utilizarea transportului public și elimină necesitatea de a avea bilete separate pentru fiecare călătorie.

OV chipkaart

TIPURI DE OV-CHIPKAART

TIPURI DE

OV-CHIPKAART

Există 2 tipuri de carduri OV-chipkaart, anonime și personale. Cardul OV-chipkaart anonim nu conține detaliile tale personale. Este ca un card gol pe care poți încărca bani și îl poți folosi pentru transportul public. Este convenabil dacă nu dorești să împărtășești informațiile tale personale sau dacă vizitezi țara temporar. Poți achiziționa acest card de la automatele de vânzare și îl poți utiliza imediat încărcând bani pe el.

O altă opțiune este cardul OV-chipkaart personalizat. Costă 7,50 € și este valabil timp de cinci ani. Dacă OV-chipkaart-ul tău a expirat, a fost pierdut sau s-a deteriorat, îl poți înlocui online și poți transfera abonamentele și informațiile de călătorie pe noul card.

Cardul OV-chipkaart personalizat conține numele tău și o fotografie. Poate fi folosit doar de tine și poți adăuga abonamente de călătorie, reduceri și alte beneficii pe el. Acesta este o opțiune bună dacă intenționezi să locuiești în Olanda o perioadă mai lungă și dorești să folosești transportul public în mod regulat. De obicei, trebuie să comanzi acest card online și durează aproximativ 5 zile lucrătoare să-l primești.

Iată de ce ai nevoie:

  • O fotografie în format jpg (sub 5 MB)
  • iDEAL sau Paypal pentru plată.

REÎNCĂRCAREA

OV-CHIPKAART-ULUI

Train station

Pentru a adăuga bani pe cardul tău OV-chipkaart, există mai multe opțiuni disponibile. Poți face acest lucru online, logându-te pe site-ul OV-chipkaart și folosind contul tău bancar sau cardul de credit.

Alternativ, majoritatea stațiilor de tren, stațiilor de metrou și unele stații de tramvai și autobuz au automate de bilete unde poți urma instrucțiunile de pe ecran pentru a adăuga bani pe cardul tău.

Dacă preferi asistența în persoană, multe magazine de conveniență, supermarketuri și magazine de tutun, au ghișee de servicii care îți permit să adaugi bani pe cardul tău OV-chipkaart. La stațiile mari de tren, există ghișee de servicii NS (Nederlandse Spoorwegen, care înseamnă Căile Ferate Olandeze) unde poți de asemenea să adaugi bani pe cardul tău.

Este important să ții cont că trebuie să păstrezi un sold minim pe cardul tău pentru a putea face check-in și a călători.

PLANIFICĂ-ȚI CĂLĂTORIA


Înainte de a-ți începe călătoria cu autobuze sau trenuri, este o idee bună să îți planifici traseul. Poți face acest lucru folosind anumite site-uri web sau aplicații de pe telefonul tău. De exemplu, site-urile 9292.nl și NS.nl îți oferă actualizări în timp real despre când va pleca mijlocul tău de transport, când să schimbi diferitele mijloace de transport și unde trebuie să aștepți.

Aceste instrumente sunt extrem de utile, mai ales dacă ești nou în Olanda și încă te obișnuiești cu rutele autobuzelor și trenurilor și cu orarul lor. Deci, înainte de a pleca, aruncă o privire pe aceste site-uri pentru a-ți face călătoria mai ușoară!

CHECK-IN ȘI CHECK-OUT

Când folosești cardul OV-chipkaart, trebuie să faci două lucruri: să te înregistrezi (check in) și să te deînregistrezi (check out). Acest lucru este important pentru a plăti tariful corect. Iată cum:

  • Check in: la începutul călătoriei tale, caută cititoarele de carduri. Acestea se găsesc în stațiile de tren, în tramvaie, autobuze și lângă docurile feriboturilor. Apropie cardul de cititor. Acest lucru anunță sistemul că începi călătoria ta.
  • Check out: când ai terminat călătoria, procedează la fel. Caută cititorul de carduri și atinge cardul de el. Astfel, sistemul știe că ai terminat călătoria.

AI UITAT SĂ FACI

CHECK OUT-UL?

Când faci check-in-ul și check-out-ul, te asiguri că plătești suma corectă pentru călătoria ta. Poate să se întâmple să uiți să faci check-out-ul și să plătești mai mult decât ar fi trebuit. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul presupune că ai călătorit pe distanța maximă posibilă pentru modul de transport ales.

Dacă îți dai seama că nu ai făcut check-out-ul, există un proces de rambursare pe care poți să-l urmezi. Trebuie să contactezi serviciul de asistență pentru clienți sau să completezi formularul online de rambursare disponibil aici.

Dacă uiți des să faci check-out-ul pot apărea mai multe probleme. Cardul tău ar putea să nu mai funcționeze pentru un timp, pentru a se asigura că nu îl folosește nimeni altcineva în mod greșit.

Deci, amintește-ți întotdeauna să faci check-out-ul când termini călătoria. Este pasul final pentru a te asigura că nu plătești prea mult sau că nu trebuie să te ocupi de carduri blocate sau să aștepți rambursări. Este un gest simplu care te poate ajuta să economisești bani și să eviți probleme.

OV chipkaart check out

BICICLETA ȘI TRANSPORTUL PUBLIC

În Olanda, mulți oameni iubesc să meargă cu bicicleta, și dacă ești nou în țară, s-ar putea să descoperi că mersul pe bicicletă este un bun companion al transportului public. La multe stații de tren, există locuri speciale pentru parcarea bicicletelor. Acest lucru îți facilitează folosirea bicicletei în combinație cu trenul.

Mersul pe bicicletă este tare fain pentru că îți oferă flexibilitate. Poți merge unde vrei și când vrei. În plus, îți permite să explorezi locurile din jur într-un mod plăcut și relaxat. Deci, gândește-te să sari pe o bicicletă – ar putea fi o modalitate distractivă de a te deplasa!

Poți chiar să-ți iei bicicleta în trenurile din Olanda, dar există anumite reguli și costuri implicate. Iată ce trebuie să știi:

Cost: pentru a lua bicicleta în tren ai nevoie un bilet suplimentar. Acest bilet se numește „fietskaart,” adică bilet de bicicletă. Costul variază în funcție de distanța pe care o parcurgi. Este o idee bună să verifici prețurile actuale pe site-ul oficial al Căilor Ferate Olandeze (NS).

Orele de vârf: bicicletele sunt permise în trenuri în afara orelor de vârf în

 zilele lucrătoare (înainte de 6:30, între 9:00 – 16:00 și între 18:30 – 6:30). Cu toate acestea, ar putea exista unele excepții în timpul sărbătorilor sau evenimentelor speciale.

Tipurile de trenuri: nu toate trenurile permit bicicletele. Trenurile InterCity în general au spațiu pentru biciclete, dar unele trenuri regionale s-ar putea să nu aibă. Este o idee bună să verifici detaliile specifice ale trenului înainte de a călători.

Bicicletele pliabile: bicicletele mici și pliabile pot fi luate în trenuri gratuit, atâta timp cât sunt pliate și ambalate într-o geantă de transport.

Depozitarea bicicletei: atunci când aduci bicicleta în tren, trebuie să o depozitezi în zonele special destinate. Trenurile au secțiuni speciale pentru biciclete, de obicei amplasate în apropierea ușilor.

Reguli locale: uneori, pot exista reguli locale, deci verifică întotdeauna cu compania de tren specifică sau caută pe site-ul NS pentru cele mai recente informații și ghiduri.

Train station in Amsterdam

CONCLUZIE

Utilizarea transportului public în Olanda nu este doar o modalitate de a ajunge de la un loc la altul – este și o oportunitate de a vedea cum trăiesc localnicii. Imaginează-ți că te bucuri de o ceașcă de cafea în timp ce călătorești cu trenul sau că privești pe fereastra tramvaiului peisajele frumoase din Olanda. Fiecare călătorie cu transportul public devine o parte a călătoriei tale ca expat.

Învățarea modului de utilizare a transportului public ca expat în Olanda este precum obținerea unui bilet pentru a explora țara într-un mod inteligent și autentic. Când înveți modul de funcționare al cardului OV-chipkaart, îți planifici călătoriile și te adaptezi la diversele tipuri de transport, vei naviga prin țară ca un adevărat localnic.

Cauți un loc de muncă în Olanda? Aruncă o privire la joburile noastre disponibile și aplică mai jos.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland