POȚI CONDUCE CU NUMERE DE ÎNMATRICULARE STRĂINE ÎN OLANDA?

Te-ai hotărât să te muți (temporar) în Olanda și vrei să-ți aduci mașina cu tine? Poți circula cu numere de înmatriculare străine sau trebuie să le schimbi?

CÂT TIMP POT CONDUCE ÎN OLANDA CU O MAȘINĂ CU NUMERE DE ÎNMATRICULARE AUTO STRĂINE?

Acest lucru depinde de mai mulți factori, țara în care este înmatriculată mașina, dacă ești înscris(ă) sau nu în registrul olandez de evidență a persoanelor (BRP în Olandeză) sau dacă vii în Olanda pentru studii sau vei fi detașat la o companie olandeză.

Automobile word on vintage car license plates, concept sign

SUNT ÎNSCRIS(Ă) ÎN REGISTRUL OLANDEZ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR

Dacă ești înregistrat în BRP, nu ai voie să conduci o mașină cu un număr de înmatriculare străin (înregistrarea în BRP este obligatorie dacă locuiești în Olanda mai mult de 4 luni. Motivul pentru acest lucru este plătirea impozitelor.

Pentru a putea circula în Olanda și a folosi drumurile olandeze trebuie plătit impozit pe vehiculele pe care le deții. Deci dacă vrei să-ți folosești mașina, trebuie s-o înregistrezi în registrul de înmatriculare al vehiculelor olandeze (RDW) și să plătești impozit. Această înregistrare este numită import. După importul mașinii vei primi un număr de înmatriculare olandez.

Există 3 excepții de la această regulă:

  • Îți folosești mașina timp de maximum 2 săptămâni (și ai o derogare pentru utilizare pe termen scurt)
  • Folosești o mașină de serviciu a angajatorului tău străin (și ai o scutire de angajat)
  • Folosești o mașină de serviciu a companiei tale străine (și ai o scutire de angajator)

În aceste 3 situații nu trebuie să plătești impozit pe autoturisme și motociclete (bpm în olandeză) și impozit pe autovehicule (mrb în olandeza). Mrb se mai numește și taxă rutieră. Scutirile necesare se solicită de la autoritățile fiscale.

NU SUNT ÎNSCRIS(Ă) ÎN REGISTRUL OLANDEZ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR

În acest caz ai voie să conduci cu numerele de înmatriculare auto străine maximum 6 luni pe an. Aceste 6 luni nu trebuie să fie o perioadă continuă și nu este nevoie să faci sau să ceri nimic deoarece acest lucru este un drept internațional.

Dacă vrei să-ți folosești mașina în Olanda mai mult de 6 luni trebuie să plătești impozit pentru utilizarea drumurilor olandeze. Pentru acest lucru trebuie să depui o declarație fiscală pentru autoturisme și motociclete (bpm). Dacă locuiești în afara Uniunii Europene (UE), trebuie să depui și o declarație de import la vamă.

Dacă îți folosești mașina pentru a transporta lucruri sau persoane contra cost poți face asta timp de maximum 3 luni (aceste 3 luni nu trebuie să fie o perioadă continuă) pe baza dreptului internațional.

LUCREZ TEMPORAR ÎN OLANDA PENTRU O COMPANIE STRĂINĂ

Dacă ești detașat temporar în Olanda de un angajatorul străin, poți să-ți folosești mașina cu un număr de înmatriculare auto străin pentru navetă pe baza dreptului internațional, fără a avea nevoie de vreo scutire. Poți folosi mașina pe toată durata detașării fără a plăti impozit.

Eastmen cars on a trailer

CONCLUZIE

Dutch highway

Dacă vrei să locuiești (temporar) în Olanda poți conduce o mașină cu un număr de înmatriculare auto străin dacă nu ești înregistrat în BRP. Poți face acest lucru maximum 6 luni pe an sau maxim 3 luni dacă îți folosești mașina pentru a transporta lucruri sau persoane contra cost. Nu trebuie să faci sau să ceri nimic pentru a putea folosi mașina în această perioadă deoarece acest lucru este un drept internațional.

Dacă ești înregistrat în BRP, nu ai voie să conduci o mașină cu un număr de înmatriculare străin. Poți folosi însă o mașină de serviciu a angajatorului tău străin, o mașină de serviciu a companiei tale străine sau dacă ești detașat temporar în Olanda de un angajatorul străin, poți să-ți folosești mașina cu un număr de înmatriculare auto străin pentru a face naveta.

Cauți un loc de muncă în Olanda?

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland