VIAȚA ÎN OLANDA

Te gândești să te muți în Olanda pentru un loc de muncă și nu știi la ce să te aștepți? Cât de diferită este viața în Olanda față de cea în România? De ce trebuie să te ocupi după ce ajungi în Olanda?

CÂTEVA ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

Dacă ai un loc de muncă prin Eastmen ai cazarea asigurată de noi. Coordonatorii noștri fac tot posibilul să-ți găsească o locuință cât se poate de aproape de locul de muncă. De obicei locuiești cu colegi de serviciu însă este posibil să ai colegi de casă care lucrează la o altă firmă în apropiere. Dacă preferi să locuiești singur/ă îți poți închira o locuință pe cont propriu și vei primi o bonificație de la Eastmen.

Cele mai populare site-uri pe care poți căuta o locuință sunt Funda și Pararius. Dupa ce ai ajuns în Olanda trebuie să te înscrii la primărie și să obții un BSN.

viata in olanda
Health insurance Zorg en Zekerheid

ASIGURAREA MEDICALĂ

Toți oamenii care locuiesc și/sau muncesc în Olanda trebuie să aibă o asigurare de sănătate de bază. Acest lucru este obligatoriu. Dacă lucrezi prin Eastmen noi putem încheia o asigurare medicală în numele tău la Zorg en Zekerheid.

Asigurarea de sănătate acoperă lucrurile de bază obligatorii în Olanda plus 8 ședințe de fizioterapie și costuri stomatologice de urgență până la maximum 200 de euro, o dată pe an. Mai multe detalii poți găsii în contractul de asigurare de sănătate care îți va fi transmis dacă decizi să te asiguri prin Eastmen. Dacă nu vrei o asigurare prin Eastmen, poți încheia singur/ă o asigurare de sănătate la orice companie de asigurări de sănătate.

PERMISUL DE CONDUCERE ROMÂNESC

Dacă deții un permis de conducere Românesc sau un permis emis de o țară din Uniunea Europeană, SEE sau Elveția acesta este valabil dacă vii în Olanda la muncă sau în vacanță. Dacă îți place viață în Olanda și te-ai hotărât să locuiești aici pe o perioadă îndelungată îl poți schimba în permis Olandez.

Dacă nu ai permis de conducere, poți folosi transportul public sau bicicleta, cel mai preferat mod de transport în Olanda.

viata in olanda

ZILE DE SĂRBĂTOARE OFICIALE

viata in olanda

Olanda are mai puține sărbători oficiale decât România. În 2022 acestea sunt/au fost:

  • Ziua de Anul Nou: sâmbătă, 1 ianuarie 2022
  • Vinerea Mare: vineri, 15 aprilie 2022
  • Paște: duminică, 17 aprilie 2022
  • Luni de Paști: luni, 18 aprilie 2022
  • Ziua Regelui: miercuri, 27 aprilie 2022
  • Ziua Eliberării: joi, 5 mai 2022
  • Înălțare: joi, 26 mai 2022
  • Rusaliile: luni, 6 iunie 2022
  • Crăciun: duminică, 25 decembrie 2022
  • A doua zi de Crăciun: luni, 26 decembrie 2022

Nu toate sărbătorile oficiale sunt obligatoriu și libere. Aceasta depinde de contractul colectiv de muncă. Dacă nu ești sigur dacă ești liber de o anumită sărbătoare, poți întreba la serviciu.

Cea mai mare sărbătoare din Olanda este Ziua Regelui. Pe 27 aprilie, toată Olanda devine portocalie și în centrele orașelor o mulțime de oameni sărbătoresc cu muzică, mâncare și băuturi.

VIAȚA SOCIALĂ

Olandezii sunt foarte sociabili și le place să-și petreacă timpul pe terase, în restaurante sau baruri. Când este vreme frumoasă, parcurile din orașele mari sunt pline de oamenii care se relaxează la soare sau fac un grătar cu familia și sau prietenii. Canalele de apa sunt pline de bărci și ștrandurile sunt aglomerate. Olandezii profită din plin de vreme frumoasă fiincă nu este des foarte cald cum este în România.

Boat on Dutch canal
Cafe in the Netherlands

VIAȚA ÎN OLANDA - CONCLUZIE

Dacă te-ai hotărât să lucrezi în Olanda, va trebui să-ți găsești o locuință, să-ți deschizi o asigurare medicală obligatorie în Olanda și să obții un BSN. Dacă lucrezi prin Eastmen coordonatorii noștri te vor ajuta cu aceste lucruri. Poți conduce o mașină dacă deții un permis de conducere Românesc sau un permis emis de o țară din Uniunea Europeană, SEE sau Elveția și îl poți schimba într-un permis olandez. Olandezii sunt sociabili, le place să iasă în oraș și să petreacă timp cu prietenii și familia. Vrei să vezi îndeaproape cultura olandeză? Vezi posturile noastre disponibile!

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland